Tóth Péter üzente 11 éve

Téved, én már 2007-ben kaptam Abilify-t Magyarországon, tehát már évek óta piacon volt 2009-ben.
És igen erős akatíziát okozott, ahogy a cikkben is írják. A testvéremnél szintén.
Kívánom a Dr. nőnek is próbálja ki, milyen "kellemes".
A hatása 0.

A Zyprexa viszont tényleg jobban hízlal. Én 20 kg-ot híztam tőle 4 hónap alatt két éve, ezt azóta sem sikerült teljesen leadni. Megemelte a vércukorszintemet is, és súlyos látászavarokat okozott. A testvéremnél is voltak tőle látászavarok, és teljesen pszichotikus lett tőle (pl. összeégette a kezét egy öngyújtóval hevített fém tárggyal, és azt nézegette hogyan párolog el a bőre), meg állandóan elesett, illetve leesett a székről is. Kórházba is kellett vinni miatta. (egyébként neki kevert személyiségzavara van)
A Zyprexa hatása szintén 0.

"Ha a mellékhatások kellemetlenek, vagy olyan mellékhatásokat, tüneteket észlel magán a beteg, amelyek a gyógyszer szedését megelőzően nem álltak fenn, okvetlen konzultáljon gyógyszerészével és orvosával, mert az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) felé mellékhatás bejelentéssel fog élni a gyógyszerésze vagy orvosa."

Ez meg egyenesen gusztustalan kijelentés, ugyanis 10-ből 10 pszichiáter azt válaszolja, hogy az nem a gyógyszertől van. Volt akinek mondtam, hogy pedig a betegtájékoztatóban is benne van (Amitrexnél a hirtelen kialakuló izomtónus zavar), erre a válasz az volt, hogy nem kell elolvasni a betegtájékoztatót. Illetve, ha nincs látászavarom amikor nem szedem, akkor minek nekem a gyógyszer (azért, mert egyébként szorongok emberek közt).
Majd biztos bejelentik ezek után az OGYI-nak a mellékhatásokat.
Amennyiben egy internetes oldalon a betegek személyesen írhatnák meg, hogy milyen mellékhatásokat tapasztaltak, az jó rendszer lenne. Persze nem a gyógyszergyártóknak.

"hány ember gyógyul szintetikus hatóanyagok által"
Nincs olyan gyógyszer, ami meggyógyítaná a depressziót.
Maximum tünetileg hatnak.

Válasz

Dr. Hertelendy Márta üzente 12 éve

A cikk érezhetően amerikai stílusban íródott, ugyanakkor számos ember megtévesztésére alkalmas.
Nem akarok a gyógyszergyárak mellett pálcát törni, de rengeteg olyan utalást tartalmaz a cikk, amely Magyarországon nem állja meg a helyét.
Amikor ez az írás megjelent az Abilify még nem volt piacon. Ma már a magyar piacon is jelen van, meglehetősen borsos áron, amely a betegnek szakorvosi javaslatra 300 Ft-jába kerül, mivel csak dobozdíja fizet érte. ( Jelzem a gyógyszerek támogatási rendszere rendszeresen változik a mai nappal még támogatott szerről beszélhetünk, de hosszútávú előrejelzésekbe nem lehet bocsájtkozni.)

A cikk amerikai megjelenése és a hazai helyzet között óriási különbségek vannak, és durva csúsztatásokként értékelhetőek a cikk egyes elemei magyarországi viszonylatokban:
1. Magyarországon nem lehet vényköteles gyógyszert reklámozni. A szakorvosok körében nem reklám, hanem hiteles kutatási eredmények közlése révén értesül a szakma az új gyógyszerekről.
2. Nem a gyártó szponzorálja a vizsgálatokat, hanem a forgalomba hozatali engedély utolsó stádiuma a klinikai vizsgálatok elvégzése, és annak értékelése. Természetesen a gyártó fizeti, de nem passzióból, hanem ezért mert a forgalomba hozatali engedélyét enélkül nem szerezheti meg.
Egy új hatóanyag piacra dobása dollármilliárdokban fejezhető ki és átlagosan 4-5 év kutatómunka előzi meg. Ezalatt a preklinikai kutatási fázisokban a hatóanyag feltalálásától kiindulva a gyógyszer formuláláson keresztül lassan, de biztosan eljutnak a klinikai vizsgálatokig. Első körben állatkísérleteket végeznek, majd miután nagyságrendileg megállapították állatkísérletekkel a terápiás adagot, a letális adagot, elkezdődnek az önkéntes embereken végzett humán klinikai vizsgálatok. Ez nem csak egy földrészen, hanem a világ minden részén rengeteg kis csoporton végzett klinikai vizsgálatokat jelent, az európai emberektől kezdve a meszticekig minden népcsoporton tesztelik a hatóanyagot és a terápiás dózisokat egyaránt. Több ezer ember bevonásával végzik a kutatásokat, tehát rengeteg pénz és időt invesztálnak a gyártók a kutatásba és a forgalomba hozatali engedélyeztetésbe.
Amennyiben az engedélyező hatóságok hozzájárulnak a forgalomba hozatalhoz, a gyártó 20 évig licenszjoggal rendelkezik. Magyarul csak ő gyárthatja a piacon az adott hatóanyagot és a törzskönyvezett gyógyszert.

Minden gyógyszernek van mellékhatása, ugyanakkor a szakorvos tudásában bízva laikusként érdemes elfogadni a rendelt gyógyszer alkalmazását.
Mivel a mellékhatások kialakulása és gyakorisága egyaránt egyénfüggő, ezért mellékhatásokat észlelve orvosunkkal okvetlen konzultáljunk.

Vannak olyan betegségek, amelyek kezelésében elkerülhetetlen a gyógyszermellékhatás megjelenése, ugyanakkor mégsem törvényszerű, hogy a betegtájékoztatóban leírt "szörnyűségek" életre kelnek a gyógyszert szedő betegen.

Az orvos gyógyszertani ismeretei, tudományos publikációk és a betege kórelőzménye alapján együttesen választ gyógyszert a betegnek.

A beteg, pedig reagál a gyógyszerre. Ha a mellékhatások kellemetlenek, vagy olyan mellékhatásokat, tüneteket észlel magán a beteg, amelyek a gyógyszer szedését megelőzően nem álltak fenn, okvetlen konzultáljon gyógyszerészével és orvosával, mert az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) felé mellékhatás bejelentéssel fog élni a gyógyszerésze vagy orvosa. Ettől ugyan a beteg panaszai nem múlnak el, de segíthetünk a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatok gyűjtésében. Akár mondhatná azt is a gyógyszergyár a mellékhatás bejelentésekre viccesen, hogy "sokan voltunk, de nem elegen", hiszen a világ összes betegén nem vizsgálhatta a gyógyszert.
Ha az orvos úgy értékeli, hogy a kockázata nagyobb a gyógyszer alkalmazásának mint az erdményessége, szinte biztos, hogy leállítja a szer szedését.


Összegzésként csak annyit szeretnék megfogalmazni, hogy a negatívumok ellenére bízzunk a kutatásban , az új gyógyszerek fejlesztésében, mert ha ez a törekvés nem lenne a világon, akkor meg sem érte volna az emberiség a jelen kort. Az alternatív gyógymódok számos betegség kiegészítő kezelésében hiszek.
Abban viszont nem hiszek, hogy súlyos betegségeket a test szellem egységében meggyógyíthatunk magunktól, vagy olyan bizonytalan eredetű "csodaszerekkel" gyógyítsuk meg önmagunkat, amiről csak néphiedelem és az internet világán keresztül értesülünk.
Hiszek a csodákban is, de ha belegondolunk, hogy hány ember gyógyul szintetikus hatóanyagok által és hány gyógyul a csodák által, akkor úgy vélem nem kell igazolni a tudományon és bizonyítékokon alapuló orvoslást. A nagy számok törvénye önmagáért beszél.

Válasz

Mester Ferenc üzente 14 éve

Már pedig én be nem veszem az Abilify-t, amíg az igen tisztelt pszichiáterek el nem magyarázzák nekem, hogy mi a francnak írták?
Igaz, én meg nem merem bevalani, hogy nem merem beszedni. Ez lenne a paranoia?
Itt a neten már elég sok ijesztő dolgot olvastam róla, de hogy mire jó egy olyannak, akinek semmiféle halllucinációi nem voltak soha, azt sehol nem olvasom.
Mire írják akkor, ha még ők maguk se tudják, mire jó?

Válasz

Si Ho üzente 14 éve

Sajnos nagyon súlyos agyi anyagcserezavarral születtem genetikailag. A taoista gyakorlatokkal és gyógynövényekkel mégis sikerül magam egyensúlyban tartani. Hála Istennek.
Az orvosok 4 évig kezeltek. Volt hogy 3 antidepresszánst és két nyugtatót szedtem egyszerre.
Ezelőtt 8-9 évvel az idegszanatórium főorvosa legfeljebb másfél évet adott nekem és a feleségemet ezzel traktálta.
Sajnos hagytam magam. Ennek köszönhetően három évvel ezelőttigre 165cm magasságomhoz 109 kiló voltam, súlyos depressziós és generalizált szorongásos, gyakori szívritmus zavarral. A vérem és a tüdőm olyan rossz állapotban volt, hogy a 3. emeletre már nem tudtam felmenni gyalog. Lemerevedett a testem, állandóan hatalmasra volt puffadva a hasam, állandó hasmenésem, magas vérnyomásom és 110-es pulzusom volt.
3 éve felálltam, azt mondtam nem tűröm tovább. Leadtam 21 kilót és minden tünetem mérséklődött. Ma már sportolok rendszeresen és a libidóm és merevedési készségem is visszatért, pedig arra is azt mondták, hogy a gyógyszerek miatt állandósult az impotenciám.
Nem mondom, hogy könnyű volt a harc, ám a taoista gyógytorna, kínai gyógynövénykúra, kiegészítve a HOVÁval igazi csodát tett.
Újra erős, nyugodt, összeszedett, erős és magabiztos vagyok.
Nem szabad megbízni a nyugati medicinában. Meg kell tennie mindenkinek, amit tud az egészségéért és csak nagyon kevés orvosi beavatkozást kell elfogadni. Engem majdnem kinyírtak ezekkel a szerekkel.
Nekem a taoist aút adott útmutatást. Mást semmit sem t5aláltam, ami a gödörből kisegíthetett volna.
A dolgok iróniája, hogy kisgyerek korom óta a keleti kultúrkörben nőttem fel. A taoista eljárásokat 14 éves korom óta tanultam. Csakhát bizonyos kényszerből megházasodtam és mindezzel felhagytam a feleségem kedvéért, aki keresztény volt és ördögtől valónak tartotta mindazt, amit csináltam.
4 éve agyvérzést kapott. Ezután több, mint 1 évig kómában volt. Mindent megtettem érte, de Isten másképp rendelkezett.
Nehéz volt a gödörből kijönni, de merem állítani: a nyugati orvosok és a gyógyszereik csak eltesznek láb alól, ha súlyosabb lelki betegséged van...

Válasz

só pál üzente 14 éve

Magam már csak elnyammogok egy 0,5 Rivotrilt reggeli után nos ebből furikázzanak Audival a kotyvasztó uraimék a laborig meg vissza...okéb a drágábbtól sem leszek. Mikor érem meg hogy bezárják a labort és szétszélednek gyógynövényeket gyűjteni?

Válasz

androméden üzente 14 éve

és Te próbáltad? :D

Válasz

Si Ho üzente 14 éve

Utálom a Sunridert. Az alapanyagok, melyeket használnak, Kínában egyszerűen hihetetlenűl olcsók. A technológia sem bonyolult. Elloptak néhány Hagyományos Kínai Orvoslás által használt teareceptet és most méreg drágán árulják a szinte ingyen beszerzett alapanyagot.
Becstelen ez az egész. Persze már hozzá szoktunk ehhez...

Válasz

Si Ho üzente 14 éve

Viszont ez is drága. 20 tablettás doboz kb1300 ft. 3X1/nappal lehet számolni.
Ám valóban megfelelő, sőt jobb, mint a frontin, xanax, valeriána, seduxen, meg mindenféle un. antidepresszáns és nem kábít.
Persze a viselkedés terápíát ez sem helyettesíti
Jah, majd elfeledtem: nem lehet hozzá, ill. rászokni!

Válasz

Si Ho üzente 14 éve

Nos akkor meg lehet próbálkozni a HOVA tablettával. Ez tiszta macskagyökér és komlótoboz kivonat, minden vegyszer nélkül. Természetes megoldás és a szorongás oldó és antidepresszáns hatása erősebb, mint a szintetikus szereké.
Kipróbált a dolog, nem kamu.

Válasz

Si Ho üzente 14 éve

Mi van benne, kedves Gizella? Hol található? Mennyiért?
Szép napot!

Válasz

Jacsó Gizella üzente 14 éve

Hali!:))

Van egy TOP nevű:)) királyi/táplálék/növény koncentrátum.
Annyit ehetesz belőle amenyire szükséged van..ha 100-at akkor, 100-at!!:))
Semmi mellékhatása nincs...:)SŐT!!:) Gyerekek is ehetik!!:)Meg kismamák is!!:))
Értelmi, és érzelmi egyensúlyt hoz létre!!:)
Ja, és 5000 éves!!:))))))
Tudjátok::)))

Üdv:
GIzus

Válasz